Cultura
Museu Diocesà de Lleida (Foto: joan ggk)

El Consorci neix a partir de l’adscripció de les dues grans col·leccions centenàries conservades a la ciutat de Lleida: l’arqueològica, procedent de l’Institut d’Estudis Ilerdencs i hereva del fons que havia nodrit l’antic Museu d’Antiguitats, creat el 1868, i l’artística, que havia conformat l’antic Museu Diocesà de Lleida, fundat el 1893. Per tant, el museu és el resultat de la voluntat de reunir en un mateix contenidor arquitectònic les grans col·leccions patrimonials del territori.

Més informació www.museudelleida.cat

 

 

Castell de Mur (Foto: Ainhoa)

El castell de Mur és un exemple clar de castell militar de frontera i s’hi exposen magníficament els elements que conformen aquestes construccions. La torre de planta circular apareix protegida per una muralla que s’adapta al terreny, tot definint una morfologia singular d’angles arrodonits. Complementa el conjunt, l’excel·lent canònica i col·legiata de Santa Maria, que conserva l’església, el claustre i bona part de les dependències que l’envoltaven. La consagració de l’església l'any 1069 va ser promoguda per Ramon V de Pallars i per la seva esposa Valença, filla d’Arnau Mir de Tost.

Més informació www.castelldemur.com

Informació facilitada per El Consorci del Montsec

Museu de la Conca Dellà (Foto: Gustau Erill i Pinyot)

La Sala del Cretaci del Museu mostra vàries restes fòssils de dinosaures trobades en els nombrosos jaciments de la conca Dellà. Aquestes consisteixen en un niu d’ous i ossos de dinosaures que varen viure fa uns 65 milions d’anys, és a dir, molt a prop del límit K/T, el punt on aquests grans rèptils es van extingir i desaparèixer per sempre més. És en aquest fet on radica la gran importància dels jaciments de la zona a nivell europeu i mundial, ja que es tracta dels últims dinosaures que caminaren per la Terra, els quals poden aportar informació del perquè de la seva extinció.

El museu ofereix una sèrie de visites guiades als diferents jaciments de la zona, com el de La Posa o una ruta pels principals afloraments de Basturs on es pot veure ous, ossos i petjades de dinosaure.

Més informació www.parc-cretaci.com

 

 

Castell de Montsonís (Foto: PMRMaeyaert)

El castell de Montsonís va ser construït l´any 1024 per Ermengol II amb l’objectiu de protegir els territoris recuperats del domini musulmà. La fortificació es troba dins la ruta de peregrinació cap a Santiago, per la qual cosa disposa d'una habitació per a l’hostalatge dels pelegrins.
En 1418 el castell va ser venut a Gispert de Ponts, llinatge que va perdurar fins a finals del segle XVII. El 1661 Francesc III de Ponts va portar a terme una important reforma que van conferir al castell la seva fesomia actual.

Informació facilitada per El Consorci del Montsec

Monestir de Santa Maria de Gualter (Foto: Borjaanimal)

El monestir de Santa Maria de Gualter va ser una iniciativa del comte d’Urgell Ermengol IV qui, l’any 1076, va proposar la seva construcció, proporcionant-li una important dotació patrimonial. Inicialment la comunitat va esdevenir un antic priorat benedictí que depenia del monestir de Santa Maria de Ripoll. L’església romànica data de 1207 i va ser consagrada sota les advocacions de Santa Maria, Sant Pere i Sant Nicolau; també en aquesta ocasió el monestir va ser objecte de generoses donacions comtals per part d’Ermengol VIII.

El temple va patir els efectes de la guerra civil espanyola, durant la qual va ser utilitzat com a polvorí, patint greus desperfectes durant la retirada de les tropes republicanes.

Informació facilitada per El Consorci del Montsec

Castell de Llordà (Foto: PMRMaeyaert)

El castell de Llordà marca l’inici de la transició dels castells militars de frontera vers els castells de caire més residencials. L’any 1033 Arnau Mir de Tost i la seva esposa Arsenda van adquirir la fortificació al comte d’Urgell, Ermengol II, i iniciaren una intensa remodelació probablement amb la intenció de fixar la seva residència. Malgrat que aquest projecte no va arribar a consolidar-se, la transformació del conjunt en un castell-palau va fer-se efectiva i va comportar, entre d’altres reformes, el reforçament de la muralla amb la construcció de tres torres i l’ampliació de l’espai destinat a habitatge.

Més informació: www.castelldellorda.blog.com

Informació facilitada per El Consorci del Montsec

Col·legiata de Sant Pere (foto: Borjaanimal)

La construcció del recinte fortificat de Sant Pere d’Àger va ser promoguda per Arnau Mir de Tost al segle XI, com a un pas fonamental en la reorganització territorial de la Marca Hispànica. El castell s'aixeca sobre les ruïnes d’un antic castrum romà que, posteriorment, va ser ocupat pel poder àrab.

La canònica romànica de Sant Pere, data de la primera meitat del segle XI i completa l’obra magna del cabdill urgellenc. El conjunt col·legial conserva el claustre gòtic del segle XIV, construït a instàncies del comte Pere d'Urgell i finalitzat al segle XV.

Informació facilitada per El Consorci del Montsec

Abadia de Santa Maria de Gerri de la Sal

L'antiga abadia de Santa Maria de Gerri de la Sal és situada en un espai net d'edificacions, i destaca pel seu esvelt campanar en espadanya de tres pisos. L'església abacial, amb alguns petits afegitons, és la mateixa que va consagrar l'arquebisbe de Tarragona, acompanyat dels bisbes d'Urgell, Barcelona, Vic, Girona, Lleida i Saragossa i dels comtes de Pallars, el 25 de setembre de 1149.

Hotel Santuari

Pla del Reial s/n,

25600-Balaguer (Lleida)    

Tel. 973 449 617

rest_santuari@hotmail.com

Aquest lloc utilitza cookies i tecnologies similars. Si no canvia la configuració del seu navegador, accepta el seu ús.