Entorn
Balaguer
Balaguer és una ciutat que forma part de manera molt significativa de la història del Comtat d'Urgell, i és també la capital de la comarca de la Noguera. La seva existència es remunta al pas del àrabs per la comarca: conquerida pels Comptes d'Urgell als segles XI i XII, forma part de la zona sud del Bisbat d'Urgell. La Noguera és la comarca més extensa de tot el territori català, i  la seva capital de província, Lleida, està situada a uns 30km.
Balaguer està poblada per uns 17.000 habitants, té una altitud d'uns 250m i la seva superfície ocupa uns 57,4km2. És una ciutat amb un centre històric magnífic, envoltada de muralles des de les que es pot gaudir una vista espectacular de la comarca. Però també és una ciutat oberta a la cultura i als esdeveniments des de la Plaça Mercadal, el Centre Sant Domènec...
Aiguabarreig Segre-Cinca (Foto: Angela Llop)

Emplaçada al nordest de la Península Ibèrica la confluència dels rius Segre, Cinca i Ebre, rep el nom propi d'Aiguabarreig. Es tracta de la més gran unió fluvial i probablement la de més interès biològic de la península Ibérica.

Paisatgísticament a l'Aiguabarreig hi trobem centenars de metres d'amplària d'aigua, amb nombroses illes i els boscos de ribera més extensos de l'Ebre, grans masses de canyissar i amples gleres de codissos (còdols), badines i galatxos, llacunes dolces i salobroses, arrossars i torrents. És també punt de confluència de la flora estepària, provinent del desert dels Monegres i la flora mediterrània per mitjà de l'Ebre, inclosos alguns elements propis de la muntanya. L'entrellaçada connexió de les riberes fluvials i les llacunes amb un entorn àrid i mediterrani on sovintegen cingles verticals i alhora planes de fruiters l'hi atorguen aquesta riquesa biològica excepcional.

L'àrea estrictament fluvial de l'Aiguabarreig és una zona humida de gran transcendència com a àrea de reproducció, hivernada i sojornada de fauna migratòria. La ubicació en plena depressió de l'Ebre i la proximitat del Delta l'hi afegeixen valors afegits com a extraordinari connector.

Més informació www.aiguabarreig.cat

Serra del Montsec (Foto: Pallares1)

La Serra del Montsec és una serralada calcària de més de 40 km de llargada i 18.696 hectàrees repartides entre les comarques de la Noguera i el Pallars Jussà. L'empenta i la força erosiva dels rius Noguera Pallaresa i Noguera Ribagorçana han aconseguit dibuixar i perfilar els espectaculars congostos de Mont-rebei i Terradets, que alhora divideixen la serra en tres sectors: d'oest a est, el Montsec d´'Estall (en terres aragoneses), el Montsec de Rúbies i el Montsec d'Ares.

Més informació www.montsec.info

Informació facilitada per El Consorci del Montsec

Salines de Vilanova de la Sal (Foto: Teresa Llena)

Vilanova de la Sal té els seus orígens en el poble medieval de Privà, fundat a mitjans del segle XII pel comte d’Urgell. El nom i la riquesa de l’indret tenen relació directa amb una surgència d’aigua salada que es localitzen en el terme del poble i que s’explota des de la primera meitat del segle XI, quan aquest territori encara estava situat dins dels dominis musulmans. Les salines s’han explotat comercialment fins l’any 1989, arribant-se a extreure entre 60 i 100 tones de sal. En l’actualitat esdevenen un dels principals reclams turístics del municipi de Les Avellanes-Santa Linya.

Més informació www.lessalines.blogspot.com

Informació facilitada per El Consorci del Montsec

Forat de Bulí (Foto: Eiffel1899)

El forat de Bulí, envoltat de màgia i realment impressionant, és un tram engorjat del riu Rialb a les calcàries més occidentals de la serra d'Aubenç. Per als amants del barranquisme, visitar el Forat de Bulí és una experiència inoblidable.

Es troba a l’àrea de Rialb, a prop de l’aiguabarreig amb el barranc de la Gavarra, en un punt on convergeixen quatre cursos fluvials. L’aigua del riu Rialb es filtra a l’indret de les Cots fins a la font de Bulí, on torna a sorgir i creua un paisatge frondós, supera petits salts d’aigua on en algun punt les parets verticals de l’engorjat superen els dos-cents metres d’alçària; el riu finalment desemboca a un túnel obert a la roca d’uns 100 metres de llargària.

Informació facilitada per El Consorci del Montsec

Centre Observació de l'Univers (Foto: Jordiipa)

El Parc Astronòmic del Montsec (PAM), es troba situat a la serra del Montsec, a cavall entre les comarques de La Noguera i el Pallars Jussà a la província de Lleida. El PAM consta de dos elements principals: el Centre d'Observació de l'Univers (COU) i l'Observatori Astronòmic del Montsec (OAdM).

El Centre d'Observació de l'Univers es troba situat al municipi d’Àger (La Noguera), a una distància de 3,5 km del nucli urbà, al costat del camí que condueix al coll d'Ares. Seguint el mateix camí i girant cap a l'oest després del coll d'Ares podrem veure l'Observatori Astronòmic del Montsec. L'Observatori es troba situat al terme municipal de Sant Esteve de la Sarga (Pallars Jussà), a l'est del Pic de la Corona a uns 1.570 metres sobre el nivell del mar.

Més informació www.parcastronomic.cat

 
Informació facilitada per El Consorci del Montsec
Estany de Basturs (Foto: Mikipons)

Al poble de Basturs (Pallars Jussà), trobem els estanys que juntament amb els de Banyoles i Montcortés, són els estanys d'origen càrstic (alimentats per l´aigua que prové del subsòl) més importants de Catalunya.

L’alta concentració de calç de les aigües condiciona que hi visquin espècies vegetals i animals que no es troben a altres espais aquàtics del nostre país. La vegetació de l'interior dels estanys presenta una singularitat sorprenent. A la superfície de l'estany gran, s'hi pot observar una planta carnívora, l'Utricularia vulgaris, que no té arrels i viu flotant a l'aigua alimentant-se de petits crustacis. A l'estany gros s'han identificat més de 120 espècies diferents d'algues unicel·lulars una de les quals no viu a cap altre lloc de Catalunya, l’anomenada científicament Ceratium cornutum.

Informació facilitada per El Consorci del Montsec

Os de Balaguer (foto: Jordi Domènech i Arnau)
La Cova dels Vilars es localitza a la vessant est de la Serra d’Os de Balaguer, al Barranc del Vilars, en un indret que domina el curs del riu Farfanya. Conserva una de les mostres més significatives de pintura rupestre de l’Arc Mediterrani de la Península Ibèrica; va ser declarada Patrimoni Mundial de la UNESCO l’any 1998.
 
Informació facilitada per El Consorci del Montsec
Congost de Terradets (Foto: Enfo)

El congost de Terradets és la gran porta que comunica la Noguera i el Pallars Jussà; aquest fou excavat durant milers anys per la força erosiva del riu Noguera Pallaresa en el seu pas per la serra partint-la en dos, el Montsec d’Ares i el Montsec de Rúbies.

És un dels indrets més bells i privilegiats del Montsec on compta amb infraestructura turística (hotels, restaurants, cases de pagès) i amb activitats emocionants (trekking, escalada, espeleologia, hípica, esports aquàtics). Les parets d’aquest congost arriben a tenir desnivells de més de 600 metres el quals són un paradís pels amants de l’escalada.

Entre els seus punts més destacables trobem el barranc del Bosc, roca Regina i l’àrea de pícnic de la font de les Bagasses, fruit de la surgència d’aigües en el congost. Al costat de la carretera, hi ha la cova Forat de l’Or, en la qual hi ha una surgència d’aigua intermitent.

Informació facilitada per El Consorci del Montsec

Pantà de Canelles (Foto: Sílvia Martín)

Un del factors que més ha transformat el territori del Montsec en el curs de l’etapa contemporània ha estat, sens dubte, la construcció dels embassaments per a la producció d’energia elèctrica. La central hidroelèctrica de Canelles funciona gràcies a la presa del mateix nom, la segona en altitud d’Europa. Va ser construïda a l’interior de la muntanya i té accés únicament a través d’una espectacular galeria subterrània. La seva potència és de 150.000 kW/A i assoleix una producció anual mitjana de 110.166.000 kWh.

La visita a les seves instal·lacions inclou el Centre d'Interpretació de l'Energia i un posterior recorregut guiat a les dependència de la central, a la presa, als sobreeixidors i als accessos, a més d'una passejada per la Cova Negra.

Informació facilitada per El Consorci del Montsec

El congost de Mont-Rebei que forma el riu Noguera Ribagorçana en travessar la serra del Montsec, separa el Montsec d'Ares del Montsec de l'Estall i constitueix l'únic gran congost de Catalunya que es manté més o menys verge sense que el travessi cap carretera, ferrocarril o línia elèctrica. Únicament és travessat per un camí de ferradura parcialment excavat a la roca que permet gaudir d'una manera molt espectacular d'aquest indret. Les parets del congost arriben a assolir més de 500 metres de caiguda vertical, amb punts on l'amplada mínima del congost és de només 20 metres.

Informació facilitada per El Consorci del Montsec

Hotel Santuari

Pla del Reial s/n,

25600-Balaguer (Lleida)    

Tel. 973 449 617

rest_santuari@hotmail.com

Aquest lloc utilitza cookies i tecnologies similars. Si no canvia la configuració del seu navegador, accepta el seu ús.